Měření spotřeby

Sem přijde všechno, na co neexistuje žádná rubrika.

Měření spotřeby

Příspěvekod Alfik » středa 22 červenec 2009, 12:08

Na základě jiného vlákna:,,Chcípnul", sem dávám pomůcku na měření spotřeby,kterou jsem kdysi našel v jednom kutilském časopisu.Používám jí jak na auto svoje,tak na firemní,ale i na motku.Někteří to možná znají a dost možná že už existuje něco lepšího.Nicméně já jsem s tím spokojen a mám to tak na ověření spotřeby.
Obrázek
Funguje následovně:
Proti číslům na velkém obvodu(10-900)nastavíte malým kotoučem kolik paliva jste načerpali(např:na 12 litrů jsem najel 280km)Na šipce která je u 100 se vám ukáže přibližná spotřeba na100km.Je to takhle jasné?Kotouče jsou samozřejmě otočné.Ukazuje to přibližnou spotřebu,ale já bych řekl že je to celkem přesné.
Oba kotoučky mohu poslat naskenované.
:offtopic: Jarda promine-dával jsem obrázek odjinud,nevadí?
Alfik
Moderátor

Obrázky: 1

Re: Měření spotřeby

Příspěvekod Renegade » středa 22 červenec 2009, 14:13

Renegade

Re: Měření spotřeby

Příspěvekod richardH » čtvrtek 23 červenec 2009, 10:16

každá pomůcka je určitě dobrá :_OK: .Výpočet spotřeby je možné provést občas i "z hlavy".Je to v podstatě jednoduché.Chci-li spočíst spotřebu na 1km dělím počet natankovaných l počtem ujetých km .Z příkladu 12/280=0,0428 (l na km).Tenhle výpočet působí ale poněkud hrůzostrašně.Při výpočtu spotřeby na 100km to vypadá lépe , z příkladu 12/2,8=4,28 (l na 100km).Anebo úplně jednoduše 12/3(zaokrouhlím si těch 2,8)=4.Protože jsem km zaokrouhloval nahoru připočtu si navrch pro sichr ještě půllitr a vyjde mi 4,5.Rozdíl mezi přesně spočítanou a víceméně odhadnutou spotřebou je 0,22l.Finančně vyjádřeno v dnešních cenách asi 6 nebo 7 korun............... Odhaduji,že průměrně nadaný člověk si spotřebu spočítá tímto způsobem rychleji než nastaví a odečte spotřeby z toho etalonu.Ale protože jsme vesměs (a dámy určitě prominou) chlapi a jako takoví si rádi hrajeme,jsem pro ten etalon anebo pro tu java-aplikaci do mobilu.Mobil ssebou taháme skoro všude..... :)
richardH
ČLEN KLUBU

Obrázky: 31

Zpět na Aneb co se nikam nevešlo - diskuse a další činnosti...