Čištění řetězu jak a čím?

Sem všechny zkušenosti, vylepšení, problémy apod. (motor, pneu, brzdy apod.)

Příspěvekod Jarda315 » středa 11 duben 2007, 20:08

Osobně to dělám tak, že co cca 500km opláchnu řetěz petrolou, pak ho osuším hadrem a stříknu sprejem na řetězy od Motulu. Po 5000km co jsem na něm najel, není poznat rozdíl.
Jarda315
ČLEN KLUBU

Obrázky: 10

Čištění řetězu jak a čím?

Příspěvekod Rectifier » středa 11 duben 2007, 21:03

Já jezdím ale nejraději v terénu, jestli se to teda dá tak nazvat.Nezpevněné cesty, pole, louka , takže ono se to víc zapráší než na cestě ,obzvlášť když je namazaný řetěz. Takže to pak chce častěji a asi důkladněji, proto jsem to téma nahodil. Na mazání samozřejmě kupuju, buď ten Motul, nebo (nevím jestli to dobře napíšu, mám to v garáži) Motorexu. Ale na to čistění, kde se toho spotřebuje víc by s tačilo něco levnějšího.
Rectifier

Příspěvekod praporčík » úterý 27 listopad 2007, 14:16

A CO VAPÍKEM TO UMEJT? :DčISTÁ TLAKOVÁ VODA :D
praporčík

Příspěvekod kozzy » pondělí 23 únor 2009, 03:35

praporčík píše:A CO VAPÍKEM TO UMEJT? :DčISTÁ TLAKOVÁ VODA :D

VAPÍKA úplně nejvíc NEdoporučuju na mití jakékoli části motorky. Jednak proto, že čistá tlaková voda je super v tom, že se snadno dostane i do míst, kam by se žádná voda nedostala, ani při použití jakéhokoli vašeho stroje, i v těch nejextrémnějších podmínkách. A jednak proto, že i kdybys tím myl třeba jen ten řetěz (kterýmu to až tak neva), zbytek motorky stejně zaflákáš tím svinstvem co umeješ z řetězu, páč to cáká úplně všude.
A co se WD-40 týká, jak tady někdo psal, že je na //cenzurováno// atd...
WD-40 není nic jiného než silikonový olej, a když se umí aplikovat nedá se tím nic zkazit. Je to olej vzlínavý, tudíž si zateče i do těch nejmenších skulinek třeba i navzdory gravitaci.Jen je potřeba odstranit přebytečný olej (suchým hadrem), jinak se vám odstraní během jízdy na záda :-) Po umytí řetězu čímkoli vřele doporučuji před nástřikem mazadla ošetřit řetěz silikonovým olejem.O kroužky ho prostě milují :D
kozzy

Obrázky: 18

Příspěvekod Vitaeidel » pondělí 23 únor 2009, 10:33

Kamarád mi říkal, že maže řetěz jakýmsi suchým mazivem. Je to prý super a na řetěz se mu nic nelepí. Máte s tím někdo zkušenosti?
Vitaeidel

Příspěvekod Standa » pondělí 23 únor 2009, 13:00

Zatím jsem to nepoužíval, ale až mi dojde mazadlo co mám asi to testnu.

Koupíš to třeba tady:
http://www.motosp.cz/pdl6170-profi-dry- ... 20811.html
Standa
Site Admin

Obrázky: 138

čistič

Příspěvekod Barthez » pondělí 23 únor 2009, 15:35

Ahoj kluci, teď sem narazil na zajímavej článek o čištění řetězu... Mrkněte na to: http://www.enduro.banda.cz/clanek/14694/cisteni-retezu/
Barthez

Příspěvekod Vitaeidel » pondělí 23 únor 2009, 20:11

Ten článek o tom čistícím prostředku mě tak nadchl, že jsem ho hned objednal na stránkách výrobce. Jsem zvědav, jakej bude. :)

Tady je kdyžtak link: http://chemical.freepage.cz/nova-stranka-19417/13
Vitaeidel

Příspěvekod Georg » úterý 24 únor 2009, 01:44

Ahoj pánové,
čtu tady různý názory na čištění motorky. Tlakové vodě aplikované z přiměřené vzdálenosti se krosař nikdy nevyhne. To by si to bláto zalezlý všude za chvíli neuvezl. Podmínkou je pravidelná údžba míst, kterým voda škodí. Řetězu ale rozhodně ne. O, nebo X kroužek by za normálního stavu řetězu neměl nic pustit. Naopak většina chemických prostředků, který nejsou určený přímo na tyto řetězy těmhle kroužkům škodí a ničí je. Já to dělám jako na kole. Vapka, suchý hadr, petrolej, suchý hadr, olej na řetězy a znovu suchý hadr. Olej po aplikaci nechám z řetězu vystříkat, když na stojanu zatočíš motorem(kolem). Řetěz musí bejt ošetřenej olejem, aby neměl odpor a nerezavěl, ale nesmí být mastnej. Opravdu ho vytírám do sucha. Olej potom lepí prach a vytváří brusnou pastu, která řetěz mrví nejvíc. Ty suchý mastidla jsem zkoušel, vytvořej film, kterej sice lepí míň než olej, ale lepí taky a nedají se vytřít.
Co člověk, to názor, ale asi se moc nepletu, protože mi řetězovka vydrží o 30% dýl než kámošům a to jí měním dřív, než je nutno. Čištění provádím skoro po každý jízdě. Je to 10 minut. Když kopnu do zadního kola, tak se musí 2x až 2,5x otočit dokola, jinak je to brzda. Čus Georg.
Georg

Příspěvekod rastakvajanasta » úterý 24 únor 2009, 22:46

Já zkoušel komerční čistidla a maziva, spokojenej jsem nebyl, řetěz byl v hrozným stavu.
Na čištění petrolej a na mazání převoďák. To je můj recept na spokojených 20tis.km do výměny sady. Zadní ráfek mám takřka pořád zasviněnej od oleje. A je to to poslední, co by mně vadilo :wink: mašina musí především dobře šlapat, leštěnkaření mně nic neříká.
rastakvajanasta
Moderátor

Obrázky: 40

Příspěvekod Vitaeidel » středa 25 únor 2009, 19:57

Tak mi dneska přišel ten Cleanchem. Až ho vyzkoušim, tak poreferuju.
I samotnej majitel firmy mi poslal mail, abych mu pak napsal dojmy a zkušenosti s tím výrobkem. :)
Vitaeidel

Příspěvekod Alfik » středa 25 březen 2009, 11:49

Taky zkouším Cleanchem.Ale co mě nadchlo víc,je čstič řetězu(jek někdo v minulosti vtipně nazval krabička s kartáčky uvnitř).Jmenuje se to Kettenmax,viděl jsem to na Motocyklu 2009.je to pračka řetězu.Krásná věc a až našouním 790.-kč jdu si pro ní.K vidění na www.kettenmax.cz.
Dají se v ní použít jak čistidla dodávaná výrobcem nebo distributorem,tak jakákoliv jiná.Po zkušenostech s kolovými řetězi a pračkami jdu do tohohle.
Alfik
Moderátor

Obrázky: 1

Příspěvekod Renegade » středa 25 březen 2009, 15:20

Řetěz jsem v životě nečistil... při umývání motorky jen ošplíchám hadicí a tím to končí... mažu tak 3x za rok... už mám na řetězu 16.000 km a a ještě mu zbývá cca 40% životnosti. A vůbec ho nešetřím, jezdím všude a a celkem ostře. Mažu speciálním grafitovým mazivem... a to ještě nevím, jak dlouho tam řetěz byl když jsem motorku koupil... měla 15 tis. km... :-)
Renegade

Příspěvekod rankon » středa 25 březen 2009, 17:32

Mažu suchým mazivem Profi Dry lube, nechytá se na to špína,nic neodstřikuje na kolo tak jen když to občas umývám (moto) tak zdálky wapkou vemu lehce i řetěz ,pak ho opráskám luftem od vody a přestříknu Dry lube. V zimě sem ho sundal umyl kvalitně štětkou tím sajrajtem co se dává do mycích dílenských stolú,opráskám luftem nechám oschnout a namažu Dry lube.Za asi 12000km jsem šponoval 2krát.
rankon

Příspěvekod Alfik » úterý 12 květen 2009, 19:42

Tak jsem si dal práci a trochu jsem počistil řetěz.Takhle vypadal před:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
A takhle vypadá po čištění:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Až teď,když je to takhle zvětšené,tak je teprve vidět ten sajrajt,co je na řetězu.Ne že by před tím nebyl,ale nevypadal tak strašně.
Čistil jsem to ručně,kartáčkem na zuby,bez sundání kola(který jsem pak stejně musel sundat kvůli výměně ložiska)přípravkem Cleanchem.Pak následovalo ještě namazání.
Alfik
Moderátor

Obrázky: 1

PředchozíDalší

Zpět na Vaše postřehy