Vyhřívané rukojeti na Domíkovi

Sem všechny zkušenosti, vylepšení, problémy apod. (motor, pneu, brzdy apod.)

Re: Vyhřívané rukojeti na Domíkovi

Příspěvekod chuck » sobota 23 říjen 2010, 15:26

Aha, a to relátko je co zač? Kde ho, prosim, seženu, kolik cca stojí a když už se na něj budu ptát, tak se mám ptát konkrétně na spínací relé 12v? Nebo jak se to oficiálně jmenuje. Dik.
chuck

Příspěvekod jakre280 » sobota 23 říjen 2010, 18:37

chuck píše:Aha, a to relátko je co zač? Kde ho, prosim, seženu, kolik cca stojí a když už se na něj budu ptát, tak se mám ptát konkrétně na spínací relé 12v? Nebo jak se to oficiálně jmenuje. Dik.

Takový relátka máš v každým novým autě jsou to relé na 12V a bývají tam některý až 30A, ale to je si myslím zbytečné bude stačit relé na 10A a normálně spínací a nejlíp i s paticí, ze který vedou přímo dráty a máš to. :)
jakre280
ČLEN KLUBU

Obrázky: 1

Příspěvekod Pruduch » sobota 23 říjen 2010, 21:39

Relátek jsou mraky... autorelátka jsou k mání všude kde maj autodíly nebo elektrosoučástky. Cena kolem 30-40Kč, vývody na fastony. Potřebuješ relé s cívkou na 12V a jedním spínacím (nebo přepínacím) kontaktem. Provedení jedno jaký, obvykle kostička s ouškem na uchycení - http://www.gme.cz/cz/relauto12v-30a-p634-714.html .
Pruduch

Obrázky: 2

Příspěvekod chuck » neděle 24 říjen 2010, 16:03

Ok, dík. V pondělí se pokusím relátko sehnat. Jen podotknu, že jsem to zatím odpojil z té spínačky a napojil to přímo na baterku, ale stejně to netopí jak má :(. Ještě to chci proměřit (musim si půjčit voltmetr). Pak dám vědět, co jsem naměřil.
chuck

Příspěvekod Pruduch » neděle 24 říjen 2010, 17:56

Napoj to přímo na baterku a změř napětí a proud. Napětí na přívodních svorkách (bude se lišit podle stavu baterky a toho jestli to bude s nastartovaným motorem). Proud změříš vložením ampérmetru do obvodu (proud musí téct přes něj na proudovým rozsahu min 10A). Sorry že to takhle polopaticky píšu, ale spousta lidí s tímhle dost bojuje. Pokud vynásobíš změřené napětí a proud mezi sebou, vyjde ti příkon ve W (při jednotlivých stupních přepínače). Ten by měl plusmínus odpovídat tomu co deklaruje výrobec. Pokud to nechodí ani přímo na baterce (nebo tato není totálně hotová), tak ti relé samozřejmě nijak nepomůže a je to buď vlastnost nebo závada.
Pruduch

Příspěvekod Alfik » neděle 24 říjen 2010, 18:13

Hoši,hoši vy mě děsíte,já je teď chtěl koupit taky a po tomto story uvažuju že za ty prachy radši snad koupím rukavice.
Alfik
Moderátor

Příspěvekod chuck » pondělí 25 říjen 2010, 18:59

Pruduch: Polopatě to prosímtě piš, protože tak mám šanci to pochopit, o elektrice vím asi to, že když se spojí + a - , tak v obvodu prochází proud :) A navíc mám problém sehnat někde měřící přístroj, kupovat to je nesmysl páč, co jsem koukal, tak je to dost drahý.

Alfik: Je to dobrá věc, ale musí to fungovat. :) Četl jsem, že údajně jsou lepší Oxfordy, jenže jsem se to dozvěděl po koupi, takže smůla. Asi bych ti poradil ty Oxfordy, hřejí prý dobře po celé rukojeti a i nastavování teploty je vychytanější.

Dnes jsem je demontoval a zkusil na jiné baterii (12V 45Ah) a zdálo se mi, že tak nějak by měly topit. Na obalu je napsáno, že jsou použitelné pro baterie 12v a min. 6Ah, já mám 12V 8Ah, tak teď už fakt nevim jestli jsou vadné nebo ne. :(
chuck

Příspěvekod Pruduch » pondělí 25 říjen 2010, 21:05

Ad měřák... stačí nejlevněší šunt za stovku nebo dvě.. ten se ti hodí i jindy. Vadnou baterku poznáš nejjednodušeji tak, že na ní změříš napětí naprázdno a pak třeba při rozsvíceným světle. Pokud spadne napětí, je buď vybitá nebo spíše je po ní. Pokud toto orientační měření uděláš po trochu delší jízdě nebo po nabití baterky, je po ní 100% (pokud tedy nemáš problém s dobíjením na motorce). Nicméně při běžícím motoru to musí topit i když bude baterka dost špatná, tedy ne úplně mrtvá (například zkratlá). Myšleno ve špatným stavu (malá kapacita, velký vnitřní odpor). Změření proudů a napětí jak jsem psal výše ti dá odpověď na to, jestli výkony topení deklarovaný výrobcem sedí nebo ne. Jestli ti to bude stačit nebo ne je ovšem jiná otázka. Jinak s kapacitou baterky to nemá až tak moc společnýho.. za jízdy ti musí pokrýt spotřebu všeho co na motorce máš alternátor tak jako tak.. baterka je vlastně jen taková záloha, vyrovnávač, zásobárna energie a zároveň "stabilizátor" napětí.
Pruduch

Příspěvekod chuck » středa 27 říjen 2010, 20:35

Tak jsem koupil ten měřák, baterka si myslím by měla být v pořádku, při rosvícení světel bez běžícího motoru, napětí klesalo celkem pomalu. Dobíjení mi taky přijde v pořádku, dobíjí něco přes 14V bez zapnutých světel a jiných spotřebičů. Když jsem na vteřinku zkusil pustit všechny spotřebiče, napětí na baterce bylo za chodu motoru 12,6V.
Do heftů jde něco kolem 12V. S měřením proudu to bylo horší, měřák měří totiž pouze do 10A :roll:, což jsem myslel, že by mohlo stačit, no bohužel nestačí. S pípáním to sice změřilo na konektoru cca 11A, ale zdá se mi to nějaká divná hodnota, protože součin dává 132W a to je celkem blbost, asi to měřím blbě nebo nevim.
Nicméně jsem hefty testoval několikrát a zničehonic mi přišlo, že topí dobře :w1/: Vůbec si to nedokážu vysvětlit, záhady se dějí. Namontoval jsem je tedy zpět, tentokrát už přes relé. A opravdu dnes topily uspokojivě, sice jedna topí víc než druhá, ale co už, když to bude fungovat. Jenže ke konci jízdy mi přišlo, že to zase topí míň. Takže ještě to budu testovat a měřit, zatím je to lepší než původně, tak uvidim. Ale přijdou mi ty rukojeti nějaký začarovaný :lol:.
chuck

Příspěvekod Pruduch » čtvrtek 28 říjen 2010, 19:39

Může to být závada... stává se, že výrobce blbě nakrimpuje konektor (s velkým přechodovým odporem a nic není zvenku vidět), nebo je zoxidovanej přepínač a podobně. Může se to i probrat tím jak se s tím bude kvedlat... Jinak 10A je samozřejmě blbost, ale pokud měříš na běžícím motoru, tak z toho měřák (díky tomu co se vyskytuje v palubní síti - napěťový špičky) zpitomí.
Pruduch

Příspěvekod Gwynbleidd » čtvrtek 03 únor 2011, 13:52

Tak jsem se v neděli rozhodnul pro vyhřívané rukojeti. Z možností Sainto vs. Oxford a nějaké ještě další neznámé, byly kvůli zpracování ovládání a designu jasným vítězem Oxfordy: http://www.motogaraz.cz/zbozi/5127/Vyhrivane-rukojeti-na-motorku-gripy-Original-OXFOR.htm v MG o tři stovky levněji než jinde na netu. Předvčerem přišli, ale jelikož jsem domů dorazil dost pozdě, tak jsem si jen vyzvedl z pošty.

Včera jsem se pustil do montáže, nejdřív pokusné sestavení a napojení na baterku a hups, nějak zablikali a pak šlus. Naštěstí to byla jen dlouhým stáním (a zkoušením blinkrů při přepojování kvůli nosičům brašen) vybitá baterie na nějakých 12V, což jak jsem se dozvěděl v manuálu je napětí, při kterém se rukojeti nezapnou - ochrana proti vybití baterie v případě že se zapomenou vypnout, která povolí zapnutí až při 13,3V. Takže jsem motku hodil na nabíječku a hřály super. Perořízkem odříznout staré gripy, ošmirglit staré lepidlo namazat přiloženým sekunďákem a levý byl v pohodě na místě. Z pravým (plyn) byl trochu problém s tím rantlíkem, co jste tady zmiňovali, sice Oxfordy mají cca 2 mm zápich, ale to bylo dost málo, bo na Dominu je ten rantl tak 0,5 cm , takže nastoupila pilka na železo a rantl byl dole, trochu zapilovat vnitřek gripu, aby šel nasrčit bez problémů na trochu hrbolatý povrch toho ořezaného plastu na plynu (nějak to zaboha nešlo opilovat, takový měkký ale nepoddajný materiál). Jelikož jsou oxfordy trochu delší než trubka řidítek, tak jsem hned uřezal i konec toho plastu, aby šli nasadit závažíčka, jako ochrana konců gripů proti pádu. Ovládací skříňku jsem přidělal vedle chráničky hrazdy na pravou stranu. Pak už jen protáhnout kabeláž pod sedlem a zapojit přes 10A relátko z auta. Jelikož nevlastním vaše záhadné konektory, zapojil jsem to do jakéhosi červeného konektoru vzadu pod sedlem, vedou do něho tři žíly a z něj jen 2, neobsazená je pod napětím jen se zapnutým zapalováním. Finální test proběhl v pohodě na 30% jen tak zteplají a přes další dvě polohy (40% a 75%) na 100% výkonů hřejou jak divé, bez rukavic to je až horké. Pokud se nevypnou jejich vypínačem, ale pomocí relé, tak se při příštím otočením klíčku z jakékoli polohy zapnou zase na 30%.

Takže jen počkat na příští týden, kdy snad tady u nás v horách sleze sníh z cest a udělat ostrý test na cestě.
Gwynbleidd
ČLEN KLUBU

Obrázky: 23

Příspěvekod richardH » čtvrtek 03 únor 2011, 22:24

také jsem o nich přemýšlel , jenže já s tím vždycky párkrát praštím a gripy jsou po sezóně na výměnu.....
richardH
ČLEN KLUBU

Obrázky: 31

Příspěvekod rastakvajanasta » pátek 04 únor 2011, 11:52

Já jsem kdysi při mých lesních záletech dokonce jeden grip natrhnul od kraje řidítka několik cm po rukojeti směrem dovnitř (Saito II) a fungoval pořád. O hefty jsem nakonec stejně přišel, tak letos na podzim asi zkusím koupit pro změnu ty Oxfordy.
rastakvajanasta
Moderátor

Obrázky: 40

Příspěvekod Alfik » středa 21 prosinec 2016, 18:57

Nebudu zakládat další vlákno a fláknu to sem.
Tak už i na mě došlo a pořídil jsem vyhřívané ručky.Asi stárnu nebo co.
Pan majitel naší firmy se pochlapil a dal nějakou tu pětku třináctého,tak jsem trochu utrácel.
Zakoupil jsem Oxfordy a namontoval.
Hmmm,asi to bude příjemná jízda,zkusil jsem jen okolo vesnice a můžu říct že topí hezky.
Obrázek
Alfik
Moderátor

Příspěvekod Wáca » středa 21 prosinec 2016, 22:52

Určitě dobrá volba, kámoš je má a hřejou hezky ;-) já zatím váhám, v terénu by mi asi vadilo jak jsou tlustší. Mám doma ty návleky na řidítka zateplený a můžu jezdit v letních rukavicích. Společně s heftama by to byl vůbec luxus :-)
Wáca

Obrázky: 0

Předchozí

Zpět na Vaše postřehy