Zdravím motorkári
Nakoľko som všade po nete zháňal návod ako by sa dali rozobrať predné teleskopy na NX-ku, ale nikde som ho nezohnal ... tak som sa do toho pustil naslepo a všetko som hneď zdokumentoval. Teraz vám prinášam návod ako na to pre tých ktorí takisto nemajú ani zdanie o tom ako sa to robí - nemal som ho ani ja a zvládol som to ale ako sa vraví lepšie raz vidieť ako 100 krát počuť
.. tak a už k tomu návodu:
1. V prvom rade potrebujeme demontovať teleskopy ... myslím že to tu netreba popisovať ako sa to robí .. takže ked ich už máme dole z okulárov nasunieme teleskop iba na spodný okulár tak ako na to je na obrázku 1 a dotiahneme tak aby bol teleskop pevne uchytený.
Zoberieme si 17" klúč a povolíme zátku na vrchu teleskopu a vyberieme spod nej vymedzovaciu trubičku a podložku a pružinu, tlmič neotáčajte dole hlavou ešte je tam olej!
2. Keď máme zátku vybratú môžme povoliť vypúšťaciu skrutku naspode tlmiča (majte pripravené vedro) malo by vitiecť približne 0,6 L oleja
3. Ak máme za sebou prvé dve kroky môžme pristúpiť k demontáži chromovej časti od spodnej liatinovej.
Vyberieme prachovku, toto je najjednoduchší spôsob, troška stačí klepnúť po skrutkovači a prachovka je vonku
Potom vyberieme poistku
a nakoniec vyskrutkujeme inbusovú skrutku zospodu tlmiča ..
ked otočite tlmič dole hlavou vypadne vám z neho takáto súčiastka
teraz chytte jednou rukou chromovú časť a druhou liatinovú a potrhnite od seba kým sa vám to nerozletí asi takto ten malý klobúčik je zospodu tej liatinovej časti je to nejaky doraz alebo nieco take
taak a tlmič je rozobratý
.. teraz vyčistiť ho od starého oleja kúpiť prachovky a guferá a horsa do skladania ... skladanie je uplne jednoduché ... robí sa to presne opačne ako rozoberanie myslim že to už netreba popisovať ale keby niečo tak stačí povedať a rád to zdokumentujem kým to ešte mám rozobraté
tak ak som niekomu pomohol tak ma to teší a ak tu sú niekde nejaké chiby kludne ma opravte a komentujte