Turecko

Evropské cesty sem...

Turecko

Příspěvekod frijolero » neděle 17 únor 2013, 18:03

Zdar,

letos hodlam pojezdit po Turecku, jeste zvazuju zda nezaskocit do Armenie ci Gruzie, ale to se asi rozhodnu az budu nekde pobliz techto koncin. Moto cestopisu jsem zatim pro Turecko moc nenasel, ale tusim ze to bude vpohode. Rad privitam nejake tipy, rady. A jeste vic bych privital nejake spolucestovatele.

Na domino to uz ale nevidim, nerikam ze by to nezvladlo :cry: , ale na tyhle tropy to chce opravdu vodnika..
frijolero
 
Příspěvky: 65
Registrován: neděle 20 červen 2010, 16:07
Bydliště: Vendryně

Re: Turecko

Příspěvekod kozzy » pondělí 18 únor 2013, 09:56

Héj, taky se letos chystám do Turecka, ale né na motorce. V květnu tam letíme s bandou pádlovat divokou vodu. Zároveň tam jedu tak trochu okouknout terén. Výhledově mám totiž v plánu cestu do Gruzie na motorce, ale né letos, to už nedám dohromady s dovolenou.Pokud budeš vyrážet až v červnu nebo dýl, tak se s tebou rád podělím o svoje poznatky.Jestli se ti podaří cestu uskutečnit, tak mě naopak budou hodně zajímat tvé zkušenosti.
Kdybys náhodou nikoho k sobě nesehnal, a cestu o rok odložil, tak se určitě dohodnem :D
P.S.: Já už vodnika mám.
Uživatelský avatar
kozzy
 
Příspěvky: 229
Obrázky: 18
Registrován: pondělí 30 červen 2008, 12:46
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Turecko

Příspěvekod frijolero » pondělí 18 únor 2013, 20:47

Mno, ja zatim nemam termin ani toho vodnika.. ale pokud se mi nikoho nepodari najit, tak se nekam na Kavkaz zrovna sam poustet nechci. Na letos bych nechal to Turecko a napresrok rovnou kavkaz.. to by slo.

Jeste zvazuju Izrael jako variantu toho Kavkazu, ale tech par trajektu co jsem nasel stejne jede pres Kypr z Recka, takze se to s tim Tureckem moc skombinovat neda..

Casu na planovani je nastesti zatim habakuk 8)
frijolero
 
Příspěvky: 65
Registrován: neděle 20 červen 2010, 16:07
Bydliště: Vendryně

Turecko 2014

Příspěvekod Neřád-X » úterý 28 leden 2014, 20:43

Čus bahňáci, omlouvám se jestli jsem forum založil špatně, jako že si myslím že ano :D . mám v plánu s kamárádem 50 let :D odject Turecko na domikovy na hajtru z 89 si myslím slušný výkon ale věřím mu teď je do šroubku rozebrán a dostane očistu ale rád bych pomoc ohledně zákonů postřehu a nápadů co sebou jelikož místo je omezené. Třeba i rady tipu bacha na Ukrajině na DAI posty atd jelikož ty potrápí :D sice uk nejedem ale i tak každá rada dobrá pokud by se někdo pohodovej chtěl přidat nejsme proti plánujem Istambul otočka cca 16 dní

(příspěvek přesunut do vhodnější kategorie, moderátor Rasta)

A já jsem jej přesunul do ještě vhodnějšího vlákna a dovolil si lehce poupravit nadpis.Moderátor Alfik

Něco lze počíst tutaj: http://www.motorkari.cz/cestovani/?act=cestopisy v sekci Turecko
Uživatelský avatar
Neřád-X
 
Příspěvky: 20
Obrázky: 1
Registrován: pondělí 20 leden 2014, 05:30
Bydliště: Louny

Re: Turecko

Příspěvekod kozzy » čtvrtek 30 leden 2014, 23:58

Čus. Já letos v Turecku byl.(vlastě už vloni) Procestoval sem ho s partou vodáků od Istanbulu na východ v dodávce z autopůjčovny.Takže s evropskou částí Turecka kam se chystáte, žádné zkušenosti nemám, ale předpokládám, že to bude hodně podobné. Tak zde sepíšu své poznatky, třeba se Ti bude něco hodit.
1.doprava: Připrav se na to, že benzín je v Turecku strašně drahej. cca 45kč/l v průměru. Motorkářů sme v turecku moc neviděli. Většina Tureckých silnic je vybavena zpevněnou krajnicí/odstavným pruhem o šířce plnohodnotnéhu jízdního pruhu, a v tomto odst. prhuhu vládne skutečný Punk. Tam můžeš potkat odstavený náklaďák, traktor s roštím nebo taky taxik v protisměru, a nikoho to nevzrušuje.
2. Pivo a jídlo: Většina obyvatel jsou muslimové, ale málokdo to hrotí, takže pivo se sehnat dá. Je drahý,ale pitelný, většinou domácí značky Efez. Alkohol všeobecně je drahej a maj ho jen ve spec. prodejnách. Jídlo sme sebou skoro žádný nevezli, kvůli váhovému limitu do letadla. Všechno se dá koupit tam a nezrujnuje tě to. Ceny sou podobný jak u nás. Hodně sme se stravovali po "hospodách" aby sme ochutnali zdejší dobroty. Doporučuju! Ceny jsou zase srovnatelný s naší domovinou, jídlo si většinou můžeš vybrat očima, a ukázat prstem přes sklo na várnici z který to chceš naservírovat. Netřeba znát nějaký světoví jazyk.V "hospodách" se chlast koupit nedá, a všechny jsou nekuřácké. Chlazená voda a pečivo na každém stole zdarma jsou standart. Vynikající Turkysh čaj po jídle, servírovaný v pánáku, je zdejší folklór, "Tureckou" (lógr) kávu neznaj. Cenu se většinou dozvíš až při placení, a připrav se na to, že po zaplacení Ti budou chtít cáknout na ruce jakousi dezinfekci, nebo Ti minimálně věnují vlhčený ubrousek.
3. Ubytování: Za celejch 14 dní v Turecku jsme ani jednou neplatili za nocleh. Vždycky jsme spali na divoko, a většinou měli i rozdělanej oheň, nebo alespoň vařič.Pokud to šlo tak jsme se snažili někde schovat ale někdy to nešlo a spali jsme přímo u silnice. Nikdo nás nezabil,nezmlátil, nic nám neukradli, kolemjdoucí nás zdravili, řidiči mávali.Jednou se nám dokonce dostalo pozvání na čaj k domorodcům domu.Nakonec se z toho vyklubala 2 hodinová snídaně o 5 chodech. Moc sme si nepokecali ale i tak to byl jeden z nejlepších zážitků. Poslední noc, kus od Istanbulu, nás probudila policejní hlídka. Ale kamarád vznesl dotaz Dů Jů Spík Yngliš?? :D a bylo po šťáře. Ani pasy nechtěli vidět a nechali nás dospat.
4. Policie: Policajtů je v Turecku mraky, ale nikterak nepřekážej. Sice nás stavěli třeba i několikrát za den, ale když zjistili, že sme bezvěrci ze západu, tak se spokojili s kontrolou pasu, a víc se s náma nechtěli sr*t. Směrem na východ se policajti čím dál víc podobali spíš vojákům až nakonec silniční kontroly prováděla skutečně armáda v obrněnejch Defendrech nebo rovnou OTčkách. Několikrát jsme míjeli nejrůznější vojenské objekty. Poznaj se podle ostnatého drátu, pytlů s pískem a borců v neprůstřelnejch vestách s velkejma bouchačkama na stráži. Silniční kontrola se dá významně urychlit tím, že předložíte pas otevřený na stránce se vstupním razítkem do země. Nic jinýho nám nikdy nekontrolovali.
5. Závěrem pár zajímavostí: Sanitku nepoznáš podle červeného kříže ale podle červeného půlměsíce. Většina záchodů je v této zemi překvapivě tureckých, ale na větších benzínkách evropského typu, a ve větších restauracích, se většinou dá najít alespoň jedna klasická mísa.Vyplatí se tedy zkontrolovat všechny kabinky.Benzínky nejsou samoobslužné. Vždy na nich pracuje alespoň 5 mužů v produktivním věku kteří vás obslouží. Buď řeknete plnou, nebo za kolik chcete brát, a zbytek obstaraj sami. Vždycky se nám za benzín povedlo zaplatit kartou, ikdyž kolikrát na mou visa card česká spořitelna koukali nedůvěřivě a mleli furt dokola "problem, problem" ale pokaždý se to povedlo.
Na jednom bivaku se nám stalo, že přišla partička malejch vysmátejch kluků tak 10-13let.Koukali na kajaky, asi půl hodiny se s náma snažili komunikovat (dokonce anglicky), fakt milí caparti. Ale při odchodu, když byli v "bezpečné" vzdálenosti po nás začali házet šutry. Asi je to učí ve škole, že do křesťanů a bezvěrců se musí kamením. Holt Islám je Islám a ztráta obezřetnosti se nemusí vyplatit.
To je asi tak všechno. Kdybys měl nějaký dotazy klidně se na mě obrať, třeba budu vědět. Turecko je pecková země a rozhodně tam jeď. A nezapomeň dát včas vědět termín.Sice už mám na letošek hodně plánů, ale kdyby něco zkrachovalo, tak bych klidně vyrazil s váma.

:offtopic: http://vimeo.com/70227565 :offtopic:
Uživatelský avatar
kozzy
 
Příspěvky: 229
Obrázky: 18
Registrován: pondělí 30 červen 2008, 12:46
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Turecko

Příspěvekod Neřád-X » pátek 31 leden 2014, 09:44

Čus jo tohle, přesně něco takového jsem chtěl vědět s tím že máme v plánu jezdit spíš takový okresky. jinak není otázka jestli ale kdy kamarád si koupil supertenerku 1200 a ted se na ní učí takže plán je 2014-max 2015 a řešíme bud jaro nebo konec léta at nejedem v pařákách a cesta je maďarsko, rumunsko (na to se obvzlášť těším), Bulharko s tím že přesný body furt koumáme. víš jak to je nakonec se pojede tudy kde se nám to opticky zalíbí :D .
Uživatelský avatar
Neřád-X
 
Příspěvky: 20
Obrázky: 1
Registrován: pondělí 20 leden 2014, 05:30
Bydliště: Louny

Re: Turecko

Příspěvekod Alfik » pátek 31 leden 2014, 19:00

No vidíš-a stačilo tak málo :teacher: .Napsat do kolonky,,HLEDEJ"-Turecko(jo jsem tu za hnidopicha :?)
Uživatelský avatar
Alfik
Moderátor
 
Příspěvky: 857
Obrázky: 1
Registrován: úterý 16 září 2008, 13:10
Bydliště: okolí Knína

Re: Turecko

Příspěvekod Neřád-X » úterý 04 únor 2014, 03:27

NJN Teprv se stímhle redakčním systémem učím :roll:
Uživatelský avatar
Neřád-X
 
Příspěvky: 20
Obrázky: 1
Registrován: pondělí 20 leden 2014, 05:30
Bydliště: Louny


Zpět na Evropa

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron