Ahoj Alfe.
První důležitá věc, na kterou je třeba myslet při výběru ntb, je velikost. Podle toho co píšeš, tak opravdu bude ideální obvyklých 15,6 palce - až na jednu věc. Jestli bude chtít dcera nosit ntb denně na přednášky na VŠ, bude ji krabice takové velikosti a váhy otravovat život. Bohužel je to tak, že pokud ntb není jen na doma nebo k příležitostnému přenášení, ale člověk jej tahá skoro denně, chce to něco menšího a lehčího, tak to ještě promysli. Na doma je 15,6 ideální.
Pokud se teda bavíme o
15,6 bůčkách, tak za uvedenou cenu bude nabídka dost podobná. Značku bych neřešil. Osobně mám už druhý ntb Acer (první se nerozbil, byl mi ukraden), ten současný používám už cca 4 roky a bez problémů. Displeje budou vesměs stejné s HD Ready rozlišením, neřešil bych. Osazený procesor bude s největší pravděpodobností
Intel Celeron, což je úplný základ, který ale postačí na všechnu běžnou práci. S uvedeným rozpočtem asi ntb s lepším procsorem nekoupíš a snad to ani nevadí, takže bych taky moc neřešil. Vyber model, který bude mít operační paměť aspoň
4GB RAM. HDD bych taky moc neřešil, dají se obvykle sehnat ve velikosti od 250 do 500 GB, ale jak psal Stand, je lepší mít externí disk. Grafika bude sdílená - Intel HD, na hraní nových náročných her možná nepoužitelná, ale jinak v pohodě, můžeš koukat na filmy, editovat fotky, hrát starší hry... Výdrž na baterii bude podobná.
Pohlídej si, že v ntb bude nainstalovaný operační systém, pozor ať je to Windows, nikoliv Linux
ten je pouze pro fandy, ne pro běžné uživatele. Stává se totiž, že v určité cenové hladině natrefíš na ntb s lepšími parametry, právě za cenu toho, že se prodává buď bez OS nebo s nějakou distribucí Linuxu. To je dobrá nabídka buď pro linuxové maniaky nebo pro warezáky, to jest lidi, co si do počítače dodatečně zdarma narvou nelegální Windows.
Programy sady MS Office (Word, Excel, jak jsi psal) s největší pravděpodobností nebudou součástí SW vybavení. Dnes existují alternativy zdarma (Open Office). Word i PowerPoint lze zcela nahradit. Bohužel s Excelem je to horší. Nevím co buce dcera studovat, pokud nebude používat Excel pro složitější práci, lze jej Open Officem taky v pohodě nahradit. Pokud by ho ke studiu potřebovala, holt by se dokoupil.
Další programové vybavení - editace fota, přehrávání multimédií - na vše jsou dnes velmi zajímavé a často velmi propracované freeware (zdarma) programy.
Se zprovozněním rád pomůžu, půjde hlavně o stažení a doinstalování dodatečných programů, jak jsem psal. Když mi pak bůček na pár dní dáš a řekneš zhruba co bys tam chtěl, tak ti to tam nahážu.
Hodně štěstí při koupi! Jinak bych se nebál Alzy, ceny mají u ntb dobré. Já teda nakupuju v Mironetu, takže tam se můžeš taky mrknout. Klidně bych objednal přes internet od nějakého známějšího prodejce (Alza, Mironet, CZC) - když se ti ntb nebude líbit, snadno ho můžeš vrátit.